2011-08-26

Lupta dintre Internet Explorer şi Firefox văzută din România - Microsoft recunoaşte "greaua moştenire" a IE6. PLUS: De ce Microsoft spune că IE9 e "di...

Lansat la mijlocul lunii martie de către Microsoft, Internet Explorer 9 a ajuns deja la aproape 700.000 de download-uri în România. Cota de piaţă însă, de doar 3,09%, conform Stat Counter, este în continuare sub cea a IE 6, de 4,24%.

Lansat la mijlocul lunii martie de către Microsoft, Internet Explorer 9 a ajuns deja la aproape 700.000 de download-uri în România. Cota de piaţă însă, de doar 3,09%, conform Stat Counter, este în continuare sub cea a IE 6, de 4,24%, browser-ul care, după cum recunosc şi oficialii Microsoft, a rămas în memoria utilizatorilor drept nesigur şi instabil, cu mari probleme legate de securitatea informaţiilor. Datele sunt aferente perioadei martie 2011- august 2011.

"IE9 este cu totul altceva. Reprezintă reintrarea noastră în jocul browserelor foarte foarte rapide. Dacă e să vorbim despre IE6, nu trebuie să uităm că este un produs care are deja 10 ani. Să ne gândim ce alte produse software vechi de 10 ani mai folosim acum? ", explică pentru gândul Tudor Galoş, Windows business group lead în cadrul Microsoft România. "Noi încercăm acum să schimbăm părerea multora din spaţiul online care au avut experienţe neplăcute cu browser-ele noastre mai vechi, în special cu IE6. Este o moştenire grea, dar, cei care îl încearcă sunt de acord că IE9 este un produs foarte bun", a adăugat el.

Cota de piaţă a browserelor, pe producători şi versiuni

Galoş, 31 de ani, care lucrează pentru Microsoft România de opt ani şi jumătate, fiind recrutat de gigantul american de pe băncile Politehnicii din Bucureşti, spune că principalul obiectiv al Microsoft în România legat de acest produs este să îi convingă pe români să îl descarce şi să îl încerce.

IE9 nu a fost, într-adevăr, primit cu prea mare căldură de către utilizatori. Poate cel mai important motiv este că el poate rula doar sub Vista şi sub Windows 7, care, în total reprezintă circa 35% din piaţa sistemelor de operare folosite în România (din care Windows 7 reprezintă aproape 31% - în perioada martie-august 2011, conform Stat Counter), care este dominată clar de Windows XP, cu o pondere de 61,6% din total. Restul problemelor, întâlnite la variantele mai vechi de IE, cum sunt viteza sau securitatea au fost rezolvate, într-o proporţie destul de mare încă de la lansarea IE 8, după cum explică oficialii Microsoft.

În ceea ce priveşte concurenţa cu Firefox sau cu Chrome, Galoş spune că termenul de "competiţie" nu este, neapărat, cel mai potrivit. "Mulţi vor spune că market share-ul este vizibil mai mic decât cel al celor mai recente versiuni de Firefox sau Chrome. Da, aşa este. Dar ele nu sunt destinate business-ului. În cazul lor upgrade-ul se poate face direct din browser. Eşti invitat la fiecare deschidere să faci upgrade. Noi nu ne permitem acest lucru. Noi ne gândim că IE9 este folosit în multe modele de business, de exemplu, drept care vrem ca upgrade-ul să fie gestionat corespunzător. Ţinând cont de viteză, de securitate şi de celelalte calităţi, putem spune că IE9 este din altă ligă", spune Galoş.

Argumentele aduse de Microsoft în favoarea folosirii IE9 sunt legate de cele două puncte cheie: viteza de încărcare a paginilor şi securitatea transmiterii de informaţii.

Conform unui studiu recent al NSS Labs , IE9 opreşte până la 100% executarea URL-urilor periculoase, dintre care 92% prin SmartScreenFilter, la care se poate adăuga şi Application Reputation pentru o securitate maximă. Prezentarea studiului poate fi citită pe situl Go4it .

În ceea ce priveşte viteza de încărcare a paginilor, încă de la primele teste făcută de techRadar, cu Kraken şi SunSpider, IE9 s-a dovedit cel mai rapid.

Cele două caracteristici sunt completate însă de o a treia, la fel de importantă, susţine oficialul Microsoft: folosirea HTML 5, dar şi a procesorului grafic pentru randări permite un alt fel de experienţă pe net. "Vă dau un exemplu: site-ul The Killers . Nu mai vorbim despre o navigare tipică, ci despre una cu randări în timp real. Vorbim despre posibilitatea unei experienţe tridimensionale pe siteuri", explică Tudor Galoş. În acest sens Microsoft a dezvoltat o serie întreagă de parteneriate cu diverse site-uri, pentru a optimiza experienţa utilizatorilor.

Întrebat de ce Microsoft a investit atâta timp şi atâţia bani în IE9, Galoş a explicat că este vorba despre imaginea totală a companiei pe care o reprezintă. "Vrem să asigurăm utilizatorilor o experienţă completă a ceea ce înseamnă Windows, deci nu doar rapiditate în aplicaţii, ci şi o navigare rapidă şi în siguranţă pe Internet. Dacă experienţa pe browser este neplăcută, atunci şi experienţa Windows este mai puţin plăcută", spune oficialul Microsoft.

Source: http://www.gandul.info

No comments:

Post a Comment